22.9 C
Lefkoşa

Komitede Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

- Advertisement -

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün Maliye Bakanlığı bütçesi ile gelirler bütçesini görüşüyor.

2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşmeleri bugün tamamlanıyor.  Remiye Canaltay başkanlığında saat 12.20 sıralarında başlayan komitede ilk olarak, 38 milyar 048 Milyon 116 Bin 500 TL ödeneği olan Maliye Bakanlığı bütçesi ele alındı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay toplantının başında yaptığı konuşmada, dün toplumsal dayanışma için bütçe görüşmelerine ara verdiklerini belirterek, Gazimağusa’da Şampiyon Melekler için düzenlenen yürüyüşe katılmak için bütçe görüşmelerini bugüne ertelediklerini kaydetti.

-Toros

İlk sözü alan CTP Milletvekili Fikri Toros, mali yapı analiz edilirken, ülkenin ekonomik göstergelerine bakılması gerektiğini söyleyerek, yaklaşık yüzde 80 enflasyon oranının hakim olduğu bir yıl geçirildiğine işaret etti.

Ülkenin nüfus yapısı hakkında bilgi veren Toros, diğer ada ekonomileriyle kıyaslamalar yaptı. Ülkenin neden potansiyelinin gerisinde seyrettiğinin iyi analiz edilerek, belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Toros, adanın siyasi belirsizliğinin bunun başlıca sebeplerinden olduğunu kaydetti.

Ülkenin aşırı enflasyondan etkilenerek neredeyse stagflasyon seviyesine geldiğini ifade eden Toros, bunun anlamının ise ekonominin neredeyse durağan hale geldiği nokta olduğunu söyledi.

Toros, bu siyasi yapıda ekonomiyi ve maliyeyi doğrudan etkileyen TL ile herhangi bir planlama yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, TL kullanımı nedeniyle devlet bütçesinin öngörülebilirliğinin aşırı zayıf olduğunu kaydetti.

Ekonomimizin üzerine yaslanabileceği tek enstrümanın maliye politikaları olduğuna işaret eden Toros, ülkede elle tutulabilir bir maliye politikasının oluşturulamamasını eleştirdi.

Devletin iç borçlanma yönelimine de değinen Toros, Maliye Bakanlığının gelirlerini artırıp, mali disiplin yaratması gerekliliğine işaret etti.

Ülkede sanal bet, foreks, cripto para gibi konulardaki düzensizliğe dikkat çeken Toros, bu konudaki ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması temennisinde bulundu.

Mali disiplinin bir ekonomik hedef gibi görülmemesi gerektiğine işaret eden Toros, bu sistemin mali yönden sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Bütçe rakamlarına ve gerçek enflasyon oranlarına dikkat çeken Toros, bu rakamların ne istikrar, ne sürdürülebilirlik sunabileceğine işaret etti.

Maliye Bakanlığının politikalarını dinamik bir şekilde yönetmesi gerektiğine vurgu yapan Toros, Türkiye’de para ve faiz politikalarının seyri de değerlendirildiğinde ortaya koyulan bütçedeki oranların yeterli gelmeyeceğine inanç belirtti.

Umudunun mahalli gelirlerin reel anlamda artması olduğunu ifade eden Toros, Maliye Bakanlığı bütçesinde yer alan bazı kalemleri değerlendirdi.

Vergi reformu yapılması gerektiğini, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerektiğini vurgulayan Toros, iç piyasada 5 milyarın altında KDV toplandığını ancak ithalattan alınan KDV’ye bakıldığı zaman rakamlarda bir çelişkinin ortaya çıktığını ve bunun da kayıt dışılığının çok yüksek seviyelere çıktığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Toros, ülkede kayıt dışılığın, tolore edilebilirliğin çok üstünde olduğunu ve kayıt dışılıkla mücadelenin şart olduğunu vurguladı.

Devletin kamu borç stokunun artmaya devam ettiğini belirten Toros, kamu borçlarının azaltılmasının her hükümetin görevleri içinde olması gerektiğini söyledi.

Toros, 2024 yılının bir önceki yıllardan daha büyük zorluklar içereceğini ifade ederek, bütçeye katkı koyan herkese teşekkür etti.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın da, yapılan eleştirilen bakanlığın ortaya koyduğu ideolojiye yönelik olduğuna işaret ederek, Maliye Bakanlığının gerçekçi bir bütçe ortaya koymadığını ileri sürdü.

Maliye Bakanlığının ortaya koyduğu eksi bütçeyi eleştiren Barçın, 2023 yılında bakanlığın gelir gizlediğini savundu.

2023 gerçekleşme tahmininde bütçenin artıda biteceğini, bunun sonucu da Maliye Bakanlığının verilerinden ulaştıklarını ifade eden Barçın, bütçenin eksi değil artıda bitecek olmasının başarı değil, başarısızlık olduğunu, çünkü bunun toplumun yatırım ihtiyacından çalındığı anlamına geldiğini savundu.

Maliyeye cari giderler için Türkiye’den para gelmediğini belirten Barçın, “Topluma doğruları söyleyin. Türkiye bize para yollamıyor ve yollamadan da bu bütçe şu an ayaktadır deyin” dedi.

2024 gider-gelir dengesini de değerlendiren Barçın, Maliye Bakanı Özdemir Berova’yı da eleştirerek, bu bütçenin hangi yasa kurallarıyla hazırlanması gerektiğini bilmesi gerektiğini kaydetti.

“Bütçe Yasası’nın öngördüğü geliri kimse kafasına göre azaltamaz” diyen Barçın, bütçenin içeriğinde yer alan bazı rakamlar konusunda sorgulamalar yaptı ve yetkililerden bilgi talep etti.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

Hristodulidis’in 201-3-2018 yıllarında başkanlıkta görev yaptığı esnada aldığı maaş ve ödenekler mercek altında

Güney Kıbrıs Sayıştay Başkanlığının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in...

Rusya: Ukrayna, Rus Novorossiysk Askeri Deniz Üssü’ne saldırı girişiminde bulundu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın insansız deniz araçlarıyla Novorossiysk Askeri...

Polisiye olaylar… 

Dilekkaya’da dün ani bir rahatsızlık geçiren 47 yaşındaki Arafa...

İklim taahhütlerine rağmen, petrol ve gaz üreticileri yatırımlarını 4 katına çıkarmayı planlıyor

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma taahhüdüne rağmen, dünya...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...