28.8 C
Lefkoşa

“Finansal Okur Yazarlık Eğitimleri” düzenlenmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı

- Advertisement -

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Bankalar Birliği arasında “Finansal Okur Yazarlık Eğitimleri” düzenlenmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

İmza töreninin açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Kıbrıs Türk Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal’ın imza koyduğu protokol ile gençlerin finansal okuryazarlık konusundaki farkındalık, bilinç ve yetkinliklerinin artırılması hedefleniyor.

Finansal Okur Yazarlık Eğitimleriyle, gençlerin finansal okuryazarlık eğitimleri aracılığı ile finansal kavramları anlamaları, kişisel mali yönetimlerini doğru yapabilmeleri, finansal ürün ve hizmetleri doğru kullanmalarının sağlanması amaçlanıyor.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, finansal okuryazarlık eğitimlerinin erken yaşta başlamasının bilinçli bireyler yetişmesine önemli katkı yapacağını ve bunun da ülkenin geleceğine katkı sağlayacağını ayrıca kurumsal yapıyı güçlendireceğini belirtti.

Tatar, finans konusunun hassas ve önemli bir konu olduğuna işaret ettiği konuşmasında, bu alanda alınacak eğitimlerin önemini vurguladı.

Finans alanında yapılan olası bir yanlışın ciddi sonuçlar doğuracağını söyleyen Tatar, konuşmasında tahakkuk hesaplarının önemine değindi.

“Bankalara gözümüz gibi bakmalıyız” diyen Tatar, tasarrufların bankaların sorumluluğunda bulunduğunu söyleyerek, özellikle kredilerin geri dönmesi noktasında sorumluluklarının büyük olduğunu belirtti.

Bankalar Yasası ve Merkez Bankası’nın önemine vurgu yapan Tatar, güvenirlik açısından denetim noktasının da etkin bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

İki devletlilik politikasının Türkiye ile birlikte sürdürüldüğünü dile getiren Tatar, KKTC’ye ilginin artmasıyla varlıkların da arttığını bununla birlikte refahın, barış ve huzurun geleceğini kaydetti.

Tatar, “Ülkenin güvenirliliğinin artmasıyla yatırımlar da artıyor” diye konuştu.

-Amcaoğlu

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, hesabını bilmenin önemini vurguladığı konuşmada, bakanlığın yol haritası hakkında bilgi verdi.

Amcaoğlu, geçirilen yasalara değinerek, enerji alanın çıkarılan yasaların ve enerjide hesabını bilme noktasının önemine işaret etti ve hesabını bilmek için enerji, girdi maliyetlerini ve ihtiyaçları bilmek gerektiğini söyledi.

Enerji ve akaryakıt konularında muktedir olmak gerektiğini dile getiren Amcaoğlu, gelişmeleri takip etmenin ve bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu belirterek, bu noktada Mart ayı sonunda akaryakıtta otomasyonun devreye girdiğini anımsattı.

Amcaoğlu, elektrikte arz güvenliğinin devlet eline geçmesi ve enterkonnekte olma fırsatlarının kaçırılmaması gerektiğini söyleyerek, “Bu yönde adımlar atılmalıdır” dedi.

“Eğitim her şeyin temelidir” diyen Amcaoğlu, projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

-Çavuşoğlu

Mili Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkedeki alışkanlıkları değiştirip çağdaş seviyeye getirmek gerektiğini söyleyerek, ihtiyaçların çeşitlendiğini fakat gelirlerin sabit kaldığını belirtti.

Geleceğe sağlıklı gidebilmenin önemli olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, eğitimlerin daha sağlıklı bir tüketim ortamı sağlayacağına inanç belirtti.

Hesabını bilen bir Kıbrıs yaratmak adına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Çavuşoğlu,  kadroların da hazır olduğunu, gelecek yıldan itibaren her yıl yaygınlaştırarak eğitimleri vereceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, eğitimi alacak öğrencilerin gelecek yıllarda devleti yöneteceklerini ifade etti.

-Önal

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, günümüz finansal dünyasının çerçevesi ile ilgili bilgi vererek, çok ürün bulunduğunu, karmaşıklıklar yaşandığını, dolandırıcılığın yaygınlaştığını, kur ve faiz şoklarının görüldüğünü, kripto para kullanımının arttığını belirtti.

“Finansal okuryazar olma ayakta kalmanın tek şartı” diyen Önal, protokol çerçevesinde verilecek eğitimlerle farkındalık ve finansal okuryazarlar yaratma hedefinde olduklarını kaydetti.

Önal, bu çerçevede çocuklara yönelik seminer, konferans düzenleneceğini, bilgilendirici programlar yapacaklarını ifade etti.

Önal, projeye katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Kıbrıs Türk Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal protokolü imzaladı.

- Advertisement -

Son Haberler

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde...

Sponsor

Göz Atın

CTP, sahipsiz hayvanlarla ilgili uygulamalardan dolayı Güzelyurt Belediyesini protesto etti

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt İlçesi, Güzelyurt Belediyesi’nin CTP’li...

İsrail ordusunun Gazze’deki Endonezya Hastanesine saldırısında en az 12 Filistinli öldü

İsrail ordusunun Gazze'deki Endonezya Hastanesine saldırısı sonucu en az...

İzmir’de 2 kişinin elektrik akımına kapılıp ölmesiyle ilgili elektrik dağıtım şirketinden açıklama

İzmir'de elektrik dağıtım hizmetini sunan Gdz Elektrik, dün Konak...

Meteoroloji’den “fırtına” uyarısı

Meteoroloji Dairesi, bu gece saat 21.00’den itibaren 24 saat...

Yunanistan’da ana muhalefet partisi SYRIZA’nın yeni başkanı Stefanos Kaselakis oldu

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) yeni...

KSTU soruşturması… 

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan okulun genel sekreteri ve hissedarlarından S.G., ve okulun uluslararası ofis sorumlusu A.S., devam...

Hasipoğlu: “UBP, tarihinin en büyük kurultayına hazır”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, 21 Eylül Cumartesi günü yapılacak 23’üncü Olağan Kurultay için hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini açıkladı. Hasipoğlu yaptığı yazılı...

Erdoğan: Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yok

 Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Milletimizi darbe anayasasından kurtarmak, Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yapıcı ve mutedil yaklaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliğince...

Gazileri Anma Günü dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

 19 Eylül Gazileri Anma Günü dolayısıyla Girne Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi. Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tuğgeneral Mehmet Ali Akbaş,...

Arıklı: “Gazilerimiz birlik ve bütünlüğümüzün teminatıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Gaziler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, gazilerin, ülkenin birlik ve bütünlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Bakan Arıklı, Gaziler...

Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğine katılmak için ülkede bulunan sanatçıları kabul etti. Kültür Dairesi Müdürü Şirin...

KTÖS ve KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitimdeki sorunlara dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde...

Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi

Sevilen sayılan isim Mehmet Bilginoğlu yaşamını yitirdi.  Bilginoğlu'nun vefatı başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğdu.  Mehmet Bilginoğlu, yarın Tanpınar Camisi'nde kılınacak öğle namazına müteakip...

“Cemile Yardımı” alanların maaşlarına yüzde 19,19 artış yapıldı

Bakanlar Kurulu, Cemile yardımı kapsamında maaş alan 5 kişinin maaşlarına 1 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 19,19 oranında zam yapılmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'na...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz